Hizmetler

MİDE BALONU

MİDE BALONU

Mide balonu nedir ?

Mide balonu, uzun süre (balonun cinsine göre 6 - 12 ay) mide içinde kalabilen, mide duvarına zarar vermemesi ve dayanıklı olabilmesi açısından silikon malzemeden yapılmış özel bir balondur.Mide balonu “CERRAHİ BİR YÖNTEM DEĞİLDİR”

Mide balonu uygulaması nasıl etki gösterir ?

Mide balonunun etki mekanizması, balonun kendi hacmi ile midenizin içinde yer kaplaması ve göreceli olarak mide hacminizde küçülme sağlaması ile sağlanır. Şöyle ki; toplamda 1000 cc kadar olan mide hacminiz, 700 - 800 cc ile şişirilmiş bir mide balonu ile 200 - 300cc ye inmektedir. Midenizin hacmindeki bu göreceli azalma ile daha az yemek yiyebilecek ve daha uzun süre tokluk hissi duyabileceksiniz.

Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Mide balonu anestezi eşliğinde endoskopik yolla yerleştirilmektedir. Anestezi ile sedasyon denilen sakinleştirme ve uyku halini sağlandıktan sonra, endoskop ile midenizin içi gözden geçirilir. Endoskop kılavuzluğunda mideye ilerletilen mide balonu, doktorunuzun uygun gördüğü miktarda metilen mavili serum (700 - 800 cc) ile şişirilir ve balon mideye bırakılır.  İşlem ortalama 15 - 20 dakika sürer ve anestezinin etkisinin geçtiği 1,5 - 2 saat sonrasında hastaneden ayrılabilecek durumda olursunuz. Balonun çıkarılması da yine aynı şekilde endoskopik yolla olmaktadır.

Mide balonu sonrası beslenme nasıl olmalıdır ?

Balon uygulamasını takip eden ilk bir hafta sıvı ve püreli gıdalar ile beslenmenizi takiben normal gıda ile beslenmeye başlayabilirsiniz. Balon uygulaması sonrasında eğer yeme içme politikanızı da yeniden gözden geçirip, daha az kalori ile beslenmeye, daha az karbonhidrat tüketmeye, daha az yemeye ve daha fazla egzersiz yapmaya dikkat ederseniz işlemden kilo kaybı ile alakalı kazancınız daha fazla olacaktır.

Mide balonu kalıcı mıdır ?

Mide balonu kullanılan balonun cinsine göre midede 6 - 12 ay kalabilir. 6 ay kalan balonlar, çıkarıldıktan sonra ikinci bir 6 ay daha kalmak üzere yenisi ile değiştirilebilir.  Özet ile şunu vurgulamak gerekirse mide balonu hayat boyu kalıcı bir yöntem değildir. Bu işlem sonrasında verilen kiloların korunması için hastalarımızın muhakkak uygun bir diyet ve egzersiz programı ile hayatlarına devam etmeleri gerekmektedir, aksi takdirde verilen kiloların tekrar alınma riski her zaman mevcuttur.

Mide balonu ile ne kadar kilo verebilirim ?

Mide balonu uygulaması sonrasında ortalama 6 - 15 kg kadar kilo kaybı beklenmektedir. Bu kayıp yukarıda da belirttiğimiz üzere diyet ve egzersiz ile desteklenir ise daha fazla olmaktadır. Özetle ilk iki uygulama sonrası vücudunuzdaki fazla kilonun ortalama %10 - 12 kadarını kaybedeceğiniz beklenmektedir.

Mide balonu uygulamasının yan etkileri nelerdir ?

Literatürde önemli bir yan etki bildirilmemiş olmakla beraber, sıklıkla uygulamayı takip eden ilk 2 - 3 günde, zamanla azalan bulantı ve kusma atakları görülebilmekte, nadir de olsa işleme bağlı önemsiz kendiliğinden duracak mide içi sızma tarzında kanamalar, mide ekşimesihazımsızlık gelişebilmektedir. Çok çok nadir balonun kendiliğinden delinmesi (bu durumda idrardan metilen mavisi gelir, idrar mavi renk alır) gözlenebilir. Bu durumda balon çıkartılır.

Mide balonu kimlere uygulanabilir ?

Mide balonu cerrahi dışı yardımcı kilo kaybı sağlayan bir işlemdir.Ameliyat için uygun kiloda olmayan ( Vücut kitle indeksi:27-33 arasında) ve kilo fazlası mevcut hastalar ile çok fazla kilolu olup (VKİ:50 ve üzeri) ameliyat öncesi kilo kaybı hedeflenen hastalarda kullanılabilecek bir yöntemdir. İşlem endoskopi ile anestezi altında uygulanmakta ve hastalar aynı gün evlerine gitmektedir.
Mide balonunun 6 ay ve 1 yıl midede kalan iki çeşidi mevcuttur.